Solarni pokrivači za bazene

Solarni pokrivači za bazene

Solarni prekrivači za bazene namenjen su za zaštitu bazena u letnjem periodu. Pored toga što obezbeđuju zaštitu bazena od prljavštine, omogućavaju obezbeđenje toplote u bazenu i smanjenje potrošnje hemikalija.
Solarni pokrivač je veliki list plastike, koji se koristi za održavanje temperature vode smanjenjem isparavanja toplote. Prekriven mehurićima i ispunjenim vazduhom (slično kao folija sa mehurićima), solarni pokrivač leži na površini vašeg bazena stvarajući barijeru i smanjujući isparavanje vode. Oko 75 % gubitka toplote u bazenu je zbog isparavanja. Solarni poklopac pomaže u smanjenju isparavanja, čime se zadržava voda unutar bazena i sprečava gubitak toplote.

Koja je razlika između pokrivača za bazen i solarnog pokrivača za bazen?
Za razliku od drugih pokrivača za bazene (kao što su zaštitne navlake, zimske navlake i automatski pokrivači), solarni pokrivači za bazene su dizajnirani da apsorbuju i zadržavaju sunčevu svetlost i toplotu.

Da li ga treba ostaviti na nekoliko dana ili se uvek skida?
Zavisi od dana. Ako je bazen već previše topao: sunčano, vruće i mirno, verovatno ga ostavite. Bilo koji drugi uslovi, ostavite. Skidajte ga svakih nekoliko dana na nekoliko sati bez obzira na vremenske prilike kako biste omogućili suncu da direktno udari u vodu i radi razmene gasova.

Možete li ostaviti solarni pokrivač na bazenu za zimu?
Solarni pokrivač za bazen napravljen jod laganog materijala može biti idealan za leto, ali ne i za zimu. Tokom zimskih meseci posebno treba da vodite računa o solarnom pokrivaču za bazen kako se ne bi oštetio i izgubio sposobnost zagrevanja vode. Stavite pokrivač za bazen u skladište da biste sačuvali njegov kvalitet za buduću upotrebu.

Da li treba da pokrenem pumpu za bazen sa solarnim prekrivačem preko vode?
Da, možete bezbedno da koristite oba u isto vreme! Pokrivač bazena ne utiče na pumpu bazena koja cirkuliše vodu oko bazena. U stvari, mi bismo ga preporučili jer smanjuje broj sati za koje pumpa treba da radi i stoga produžava životni vek vaše pumpe za bazen.

Koliko toplijim solarni pokrivač čini bazen?
Solarni prekrivač koji dobro funkcioniše može povećati temperaturu bazena do 15 stepeni. Drugi način na koji solarni pokrivači zagrevaju vaš bazen je sprečavanje isparavanja vode. Otprilike 70-75% gubitka toplote u vašem bazenu se dešava isparavanjem, tako da je ovo važno.

Da li solarni pokrivač zadržava hlor u bazenu?

Solarni pokrivači mogu pomoći u smanjenju gubitka hlora. Sprečavajući isparavanje i održavajući vodu u bazenu toplom, sprečavaju rasipanje toplote jer koristite manje hemikalija za održavanje vašeg bazena.

Da li treba da pokrivate svoj bazen svake noći?
Korišćenje pokrivača za bazen preko noći može smanjiti isparavanje. Osim toga, poklopac će zadržati nagomilanu vlagu i ona će se prirodno vratiti u vaš bazen. Bićete nagrađeni doslednijim nivoom vode i možda čak nižim računom za vodu.

Da li je u redu ostaviti pokrivač za bazen stalno instaliran?
Poklopac ne bi trebalo da bude stalno postavljen duže od 7 dana neprekidno

Može li padati kiša na solarnom pokrivaču?
Ako ostavite bazen prekriven vodom ili čak samo sa bazenima vode na njemu, efikasnost vašeg solarnog pokrivača za bazen će biti ugrožena. Kišnica, kada sunce ponovo zasija, ispariće iz vode na vrhu folije i to uzima toplotu kroz foliju, uzrokujući da se voda u bazenu ohladi.

Da li pokrivači za solarne bazene izazivaju alge?
Jedna stvar na koju su ljudi oprezni kada su u pitanju solarni pokrivači za bazene jeste da li će oni promovisati rast algi. Alge vole toplu vodu i izlaganje sunčevoj svetlosti, tako da ako ne koristite prave hemikalije, možda ćete dobiti malo rasta algi kada koristite transparentniji solarni pokrivač.