SAUNE

Terapija finskom ili infracrvenom saunom je drevni metod detoksikacije i isceljenja tela, uma i duha. Skoro svaka kultura ima svoj način korišćenja toplote za opuštanje i terapiju. Drevne rimske kupke, moderna turska parna kupatla i američke hidromasažne kade su samo neki od primera. Jedna od najstarijih i najtoplijih tehnika je finska sauna.

Moderna sauna je jednostavna prostorija sa drvenim zidovima i klupama. U zavisnosti od tipa saune, sauna se greje električnim grejačima do maksimalne temperature od 90°C. Suva toplota u sauni ima ogroman uticaj na telo. Znojenje počinje maltene odmah. Temperatura kože raste na oko 104°C u roku od nekoliko minuta dok unutrašnja telesna temperatura raste sporije. Brzina pulsa raste za 30% i ubrzava cirkulaciju krvi, zapravo cirkulacija usmerava krv iz unutrašnjih organa ka koži.

Boravak u sauni poboljšava kardiovaskularni učinak, pomaže u oporavku nakon intenzivne fizičke aktivnosti, opušta mišiće, ublažava bol u mišićima i zglobovima, oslobađa toksine iz organizma, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, smanjuje nivo stresa, pospešuje san, čisti kožu i sagoreva kaleorije.