Bazeni – izgradnja i cena

Bazeni – izgradnja i cena

Leto je vreme kada se svi vrlo rado rashlađuju i opuštaju u bazenu. Bazeni važe za stilski dodatak kuće i okućnice, premda je tačnije reći da je to jedno od najprijatnijih mesta za slobodno vreme. Na tržištu je u ponudi bezbroj najrazličitijih vrsta i modela, koji se prvenstveno razlikuju po materijalima od kojih su koliko i po konstrukciji. Tako razlikujemo betonske, stiroporne i poliesterske, odnosno, zidane i montažne – rečju, veštačke pored onih prirodnih – za plivanje ili ribnjaka. U ovom tekstu smo se pozabavili onim što treba da znate ukoliko se odlučite za gradnju – o planiranju, materijalima i, svakako, cenama.

 

1. Betonski bazeni

Betonski bazeni, kako sam naziv kaže, su oni koji se grade od betona – bilo od betonskih blokova ili izlivanjem pomoću oplate. Za izgradnju betonskoig bazena neophodani su iskop i priprema građevinske jame te izvođenje betonske temeljne ploče.

Iskop građevinske jame, temeljna ploča

Betonski bazen je ugradni te se pre početka radova mora iskopati i obezbediti građevinska jama, pa napraviti temelj na kome će bazen stajati. Gradnja dna bazena je prvi korak i tu se najveća pažnja posvećuje postavljanju odgovarajućih odvoda. Podni odvodi betonskog bazena kao i drugi elementi (fontane, povratne cevi, itd.) moraju biti postavljeni na tačno projektom određena mesta i onda se prelazi na betoniranje podne ploče.

Podizanje zidova bazena

Pravilo je da se pri podizanju zidova za bazen prvo gradi unutrašnja oplata u koju se fiksiraju cevi i komponente bazenske opreme. Oplata mora biti od materijala koji može da se buši zbog postavljanja vodova te se zato nikad ne preporučuje korišćenje PVC ili metala. Na spoju podne ploče i zidova postavljaju se ekspanziona traka i silikon koji onemogućavaju prolaz vode iz bazena. Kada se sve neophodne unutrašnje instalacije kompletiraju, sledi završno betoniranje zidova bazena. Na kraju dolazi demontaža drvene oplate, onda kada se beton sasvim stvrdne.

Postavljanje cevi, hidro i termoizolacija

Kada se oplata skine, oko bazena se razvode spoljne instalacije preko kojih funkcioniše bazenska tehnika. Sve vertikalne cevi moraju se propisno zaštiti i osigurati. Sa spoljne strane postavlja se još hidroizolacija preko koje dolazi vodootporna termoizolacija (XPS).

Hidroizolacija i zaključni sloj s unutrašnje strane

Kao prvo, s unutrašnje strane bazena nanosi se hidroizolacioni sloj preko cementne, vodonepropusne mase. Preporučuje se da to bude neka od trajno elastičnih masa koje obezbeđuju vodonepropusnost čak i ako se pojava sitne naprsline u materijalu ili u slučaju manjih potresa podne betonske ploče i zidova bazena. Kao zaključni sloj na unutrašnjoj strani bazena najčešće se koriste lepljene keramičke pločice. Pločice moraju odgovarati posebnim standardima za bazene i biti vodootporne. Međutim, neretko se kao završni sloj uzimaju i mozaici ili kamene obloge. Za lepljenje keramike najbolji je tzv. epoksidni lepak koji je sasvim otporan na sve pH vrednosti vode za bazene. Ponekad se kao zaključni sloj upotrebljava i posebna bazenska PVC folija koja je istovremeno i hidroizolacioni sloj. Takva folija može imati različite dezene, pa se odlučite za imitaciju mozaika, kamena, mermera i slično.

2. Bazen od stiroporskih blokova

Slično izgradnji od betona, i za bazen od stiroporskih blokova neophodan je iskop i posebna priprema građevinske jame, a potom i izvođenje betonske ploče. Tek onda dolaze na red zidovi od stiropora.

Podizanje zidova od stiropora i razvođenje cevi

Gradnja bazena od stiroporskih blokova nesumnjivo je bolja, ako ništa drugo, onda iz ugla troškova. Osim toga, ovakve gradnje se mogu prihvatiti i ljudi koji nisu profesionalci. Prilikom gradnje bazena, svaka vrsta blokova postavlja se posebno, samo se mora voditi računa o pravilnoj ugradnji instalacija i vodova. Prednost stiroporskih blokova je i u tome što sa spoljne strane bazena ne mora da se postavlja dodatna termoizolacija. Osim toga, blokovima se radi brzo i oni su sami termoiolacija, nije potrebno postavljanje ni uklanjanje oplate, a završni radovi su minimalne popravke i zaglađivanje zidova. Kada se podignu zidovi, oko bazena se postave cevi i sva bazenska tehnika.

Hidroizolacija bazena

Za hidroizolaciju bazena od stiroporskih blokova najčešće se koristi posebna PVC folija čija je debljina oko 1,5 mm. Bazen se folijom oblaže za dan ili dva, ali krojenje, postavljanje i zavarivanje folije morate prepustiti stručnjaku. Ako se oblaganje bazena folijom uradi kako treba, ona će delovati kao nepropusna vreća. Oko ivica bazena folija se učvršćuje posebnim fiksatorima, a na zidove se neposredno ispod folije lepi specijalan zaštitni filc.

Savet stručnjaka iz firme LV-POOLS DOO

1.Koji period godine je dobar za planiranje izgradnje bazena i odabir izvođača?

U zavisnosti od tipa bazena i materijala koji se upotrebljavaju jako su bitni vremenski uslovi za samo izvođenje. Godišnje doba nije presudno. Minimalni kriterijumi bi bili suvi dani i minimalna kontinualna temperatura 10C u vremenskom intervalu od 24h. S obzirom da se izgradnja bazena može izvoditi po fazama, najpovoljnije godišnje doba je jesen. Tokom jeseni mogu biti izvedeni zemljani radovi, građevinski radovi, postavljanje hidro-mašinskih instalacija, a ako vreme ne dozvoli sa proleća se mogu izvršiti izolaterski i polagački deo projekta. Ovom dinamikom izvođenja, investitor može nesmetano raditi na uređenju plaže i sa prvim lepim danima proleća kupanje može da počne. Izgradnja bazena u zimskom periodu je moguća samo u zatvorenom prostoru.

2.Koje mesto je najbolje za izgradnju bazena u dvorištu?

Bazen je najbolje pozicionirati na najsunčanijem delu, odnosno na južnoj strani dvorišta. U okolini bazena je preporuka da se ne nalazi visoko drveće kako ne bi zaklanjalo sunce i kako se ne bi javljali problemi sa održavanjem kvaliteta vode i čistoće bazena. Bazen bi trebao biti izložen konstantno suncu, a u neposrednoj blizini je poželjno da se nalazi zaklon za odmor u vidu suncobrana, tende, pergole ili sl..

3.Kada Vas klijenti angažuju za izgradnju bazena, koju vrstu im obično preporučujete za kuću?

S obzirom da cena diktira klasu bazena, odnosno tip bazena, već dugi niz godina najbolji odnos cena-kvalitet prvo mesto zauzimaju Lajnerski bazeni, poznati kao FuturePool bazeni ili EuroPool bazeni. Lajnerski tip bazena je popularan kod porodničnih bazena ili bazena u vikendcama. Ova vrsta bazena ne zahteva obimne građevinske radove, brzo se izvode, vek trajanja lajnera je 10-15 godina i cena im je i više nego pristupačna. Lajnerski tip bazena ima i svoja ograničenja, proizvode se u tipskim dimenzijama i obliku, srećom, proizvođači se utrkuju, ne samo u kvalitetu nego i u broju dezena folija, pa tako danas postoje sem standardne plave, mozaik i bež dezeni folije.

Poslednjih godina sve su sve popularnije PVC bazenske folije za oblaganje bazena. Sistem gradnje kod ovog tipa bazena ne ograničava investitora, već ima potpunu slobodu u odabiru dimenzije, oblika pa i dubine bazena. PVC bazenske folije za oblaganje bazena su ojačane i kvalitetnije u odnosu na gore pomenute lajnerske bazene. Trenutno se na tržištu može naći preko 50 dezena ove folije tako da je i arhitetkatama ostavljena sva umetnička sloboda u fazi projektovanja.

4. Kao stručnjak, kažite nam koje su razlike u tipovima bazena?

Kada odlučite da napravite bazen u vašem dvorištu obično postoji dugačak spisak složenih pitanja kao što su: odabir materijala, boja, način filtracije i tretman vode, razlike u kvalitetu opreme i sl. Pre nego što se upustite u izgradnju bazena i pre nego što odaberete koji tip bazena želite predlažemo Vam da sagledate sve predosti i mane skimernih i prelivnih bazena.

Skimerni bazen
Privatni bazeni su uobičajno rešeni skimerima. Skimer je usisni element koji odvodi vodu do sistema za filtraciju i nalazi se na 10cm do 15cm od ruba bazena. Usisni vod filtracione pumpe je povezan sa skimerom te na taj način omogućava prirodno usmeravanje površinskih nečistoća u korpu skimera. Pored korpe, skimeri imaju i plutajuća vratanca koja sprečavaju vraćanje nečistoća u bazen kada se zaustavi filtriranje. Nakon završene filtracije, voda se vraća u bazen preko zidnih mlaznica, koje čine potisni element sistema. Skimerni bazeni zahtevaju redovno čišćenje korpe skimera jer zasićenost prljavštinom može ozbiljno da ograniči protok, a time i efikasnost filtracije.

Prelivni bazeni
Prelivni bazeni nemaju skimer. Voda preliva sve četri stranice bazena, preko prelivne rešetke, u prelivni kanal. Voda iz prelivnog kanala ide do kompenzacione posude. Kompenzaciona posuda služi za regulisanje nivoa vode u bazenu. Nivo vode se reguliše sondama kako bi se izbegao gubitak vode ili nedostatak vode. Nivo vode u bazenu zavisi od broja kupača, klimatskih uslova i režima rada filtracionog sistema. Površinska nečistoća kod prelivnih bazena se zadržava u kompenzacionoj posudi. Voda iz kompenzacione posude prolazi kroz sistem filtracije i nazad u bazen preko podnih mlaznica u bazenu, koje čine potisni element sistema.Javni bazeni, hotelski bazeni i bazeni u Spa centrima su uglavnom prelivni bazeni, jer je prelivni sistem filtracije efikasniji od skimernog pa je samim tim i kvalitet vode lakše održavati.

Šta je Infinity bazen?
Infinity bazeni spadaju u ekskluzivne bazene prelivnog tipa. Infinity bazeni prelivaju samo preko jedne stranice bazena u prelivni kanal. Prelivni kanal se nalazi sa spoljašnje strane prelivnog zida na bilo kojoj visini. Tako se postiže efekat vodopada ili vodenog zida niz koji se sliva voda. Princip funkcionisanja filtracionog sistema je isti kao kod prelivnog bazena. Za optimalan efekat lokacija bazena je veoma važna. Infinity sistem prelivnog bazena se najčešće primenjuje kod strmih terena. Često se grade na lokacijama sa pogledom na more ili na horizont tako da izgleda da se voda stapa sa prostorom.

Skimerni ili prelivni bazen?
Izgradnja skimernih bazena je jeftinija jer su troškovi manji. Nema potrebe za dodatnim instalacijama kao što su prelivni kanali, prelivne rešetke i kompenzaciona posuda. Nivo vode je do 15cm niži u odnosu na rub bazena i ostatak plaže. S’ druge strane prelivni bazeni stvaraju vizuelan efekat beskrajnosti koji daje utisak da se bazen stapa sa ostatkom plaže i pejzaža. Prelivni bazeni su skuplji u odnosu na skimerne bazene za 20% do 40% i zahtevaju više prostora.

G-din Mladen Mrđa, LV-POOLS DOO

3. Koliko koštaju bazeni?

Možemo reći da su najjeftiniji samostojeći, montažni bazeni, a najskuplji, betonski.

Betonski bazeni

Okvirna cena betonskog bazena po meri, s armiranobetonskom školjkom pravougaonog oblika, uključujući građevinske radove (iskop, betoniranje dna i zidova te postavljanje mašinske jedinice i opreme), kontrolu ponuđača bazenske tehnike, ugradnju nepropusnih masa i zaptivanje, hidroizolaciju i keramičarske radove, izlazi oko 600 EUR/m2.

Bazeni od stiroporskih blokova

Zidani stiroporski bazen zajedno s materijalom – stiroporskim blokovima, folijom, filterima i ostalom opremom – uključujući montažu, građevinske radove i podbetoniranje, priključivanje vode i kopanje kanala, izlazi oko 220 EUR/m2. Ova okvirna cena važi za stiroporski bazen 8x4x1,5 m zajedno s građevinskim radovima, montažom, priključenjem vode i kanalizacije.

Montažni (poliesterski) bazeni

Okvirna cena montažnog poliesterskog bazena okruglog oblika, uključujući montažu, građevinske radove i podbetoniranje, priključivanje vode i kopanje kanala, izlazi oko 200 EUR/m2. Ova okvirna cena važi za bazen 8x4x1,5 m.  

Samostojeći bazen

Okvirna cena ovalnih samostojećih bazena i bazenske tehnike, vodovodnog priključka, bez pripreme travnjaka iznosi oko 110 EUR/m2.

Prirodni bazeni

Cena prirodnog ribnjaka u kome može da se pliva, a koji se gradi nasipanjem, zajedno s biološkim potopnim filterom, potopnom pumpom i fosfatnim filterom se kreće oko 800 EUR/m2.

Ukoliko se odlučite za gradnju bazena, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

Vaš tim,

Daibau.rs